Proxy szerver

Egy cég számítógépes hálózatán több számítógép használhatja az internetet egyidőben. Több felhasználó nézheti ugyanazt az oldalt, töltheti le ugyanazt a fájlt ftp-ről. Felmerülhet a kérdés, hogy nem volna-e célszerű a naponta nézett weboldalak tartalmát cache-elni (lokálisan tárolni) egy bizonyos ideig. De bizony célszerű.
A lokális másolat gyorsabban elérhető, mintha ugyanazt a dokumentumot mindig az eredeti helyéről kérnénk le. A számítások azt mutatják, hogy olyan vállalatnál, cégnél ahol kb.15 munkaállomásnál több használja az internetet, indokolt egy Linux alapú proxy szerver beüzemelése. A statisztikák azt mutatják, hogy egy jól felépített proxy szerver esetében a sebességnövekedés aránya akár 30%-os is lehet.

a proxy szerver működése

A proxy szerver feladatai:

  • Biztonság: A proxy szerver biztonsági szerepet is játszik (pl. tűzfal részeként), de gyakran a cél csupán az ellenőrizhetőség és naplózhatóság (pl. egy cégnél lévő alkalmazottak HTTP proxy szerver segítségével érhetik el az Internetet, így tevékenységük ellenőrhetővé és nyomon követhetővé válik). Tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy a proxy egy leegyszerűsített tűzfal.
  • Gyorsítótárazás: Másik igen jelentős felhasználási terület a rendelkezésre álló sávszélesség kihasználtságának javítása illetve annak kímélése a végfelhasználótól egészen a kiszolgáló webszerverig. Több felhasználós környezetben (hálózatban kötött gépek) gyakran előfordulhat ugyanazon oldalak ismétlődő látogatása. A proxy szerver letölti és elmenti az oldalak tartalmát egy átmeneti tárolóban, majd újabb kérés esetén a tartalom egyezőségét illetve annak változását több előre beállított szempont szerint is megvizsgálja. Végezetül eldönti hogy újratölti az egészet, az oldal egy részét, illetve a tartalom megegyezik az átmeneti tárban lévővel így azt továbbítja a felhasználó felé. Az igény szerinti gyorsítótárazási modell intelligens módon, felhasználói kérések alapján tárolja a letöltött adatokat. Mindezt annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabb módón végezze a tartalom változásának követését, annak frissítését és az adatok szolgáltatását.
  • Szűrés: A proxy egyszerűbb hozzáférési szabályok kezelésére is alkalmas. Le lehet tiltani konkrét címeket, fájltipusokat, stb. De tudni kell hogy teljes körű szűrést csak speciális tartalomszűrő rendszerek alkalmazásásval érhető el.

A proxy szerver az alapja az általam készített Linux alapú tűzfal rendszernek is.

Felhasznált szoftverek:

Linux hálózati szolgáltatásaimat elsősorban Jászberény vonzáskörzetében működő vállalkozásoknak ajánlom.