DansGuardian

A DansGuardian sokoldalú tartalomszûrõ szabad forráskódú szoftver. Használatával hatékonyan gátat lehet vetni a nemkívánatos internetes tartalmaknak.
A DansGuardian nem más, mint megadott szavak, mondatok és képek által megfogalmazott áthaladásgátlók együttese, melyek révén egyes weboldalak letilthatóak. A DansGuardian szûrõi az internet és a böngészõprogram (például Firefox) közé illesztett programként mûködnek. A Firefox a weboldalak lekérését a DansGuardianhoz intézi, ami ezt a Squid proxynak továbbítja – ez tartja a közvetlen kapcsolatot az internettel. Az internetrõl érkezõ adatcsomagok a Squid proxy szerveren és a DansGuardian tartalomszűrő szoftveren haladnak keresztül, mielõtt elérkeznének a böngészõklienshez. Természetesen csak a jóváhagyott információk jutnak át a szûrõkön és jelennek meg a böngészõablakban; tiltott weboldalak esetén a DansGuardian egy „accessdenied” („hozzáférés megtagadva”) képernyõt jelenít meg. Amit viszont fontos tudnunk:

  • a DansGuardiannak megadható sok-sok tilalom alá esõ szó, kifejezés, URL.
  • A weboldalakon található szövegek vizsgálatán túl a DansGuardian még képek alapján is tud szûrni, és meg tudja gátolni bizonyos fájlok letöltését. Ez a szûrõmódszer kombináció sokkal hatékonyabb, mint az olyanok, amelyek csak a tilalomlistán levõ URL-ek alapján korlátozzák a böngészést.

Linkek: